10 films over rolschaatsen

/ / Niet gecategoriseerd
10-films-rolschaatsen

Wat doe je als je niet zelf aan het skaten bent? Juist, dan kijk je naar andere mensen die op wielen staan! Heb jij deze 10 films waarin rolschaatsen een belangrijke rol speelt al gezien? Popcorn erbij en kijken maar!

The Rink (1916)
Charlie Chaplin staat bekend als acteur, regisseur, componist en komiek, maar wist je ook dat deze Engelsman goed kon rolschaatsen? In de film The Rink uit 1916 zie je Charlie Chaplin met zijn iconische look de wielen onderbinden en zijn kunsten vertonen op een ware skateparty. Het feestje verloopt niet geheel op rolletjes en daar moet zelfs de politie aan te pas komen.

Kansas City Bomber (1972)
In Kansas City Bomber uit 1972 wordt het verhaal van K.C. Carr verteld. K.C. is een alleenstaande moeder en een van de beste rollerskates van Amerika. De wereld van de Roller Games zijn echter niet altijd eenvoudig, zeker niet als er onderlinge conflicten ontstaan in het team.

Rollerball (1975)
Houd jij van motors en rolschaatsen? Dan is de Amerikaanse film Rollerball, dat gebaseerd is op een verhaal uit het tijdschrift Esquire, iets voor jou. De film komt uit 1975 en speelt zich af in 2018. De grootste volkssport is rollerball geworden waarbij motorfietsen en rolschaatsers op een ronde baan met gevaar voor eigen leven proberen te scoren. Fun fact: Rollerball was de eerste grote Hollywoodfilm met een speciale vermelding van de namen van stuntmensen die meewerkten aan de film.

Skatetown, U.S.A (1979)
Discomuziek: check. Rolschaatsen: Check. Wie van de oldschool rollerdisco houdt, is de film Skatetown, U.S.A. een echte aanrader. De beste moves en muziek komen voorbij in deze Amerikaanse comedy, waar twee rivalen uiteindelijk bevriend worden.

Whip it! (2009)
Derby girls opgelet: in de Amerikaanse film Whip it! gaat de tiener Bliss Cavender helemaal op in de sport Roller Derby. Helaas is haar moeder hier niet zo blij mee en dat mondt uit in een drama. De film Whip it! is gebaseerd op het boek Derby Girl van Shauna Cross.

Brutal Beauty: Tales of the Rose City Rollers (2010)
De documentaire Brutal Beauty: Tales of the Rose City Rollers vertelt het verhaal van de roller derby league uit Portland, Oregon. Voor de meiden van de Rose City Rollers is roller derby niet alleen een sport, maar een levensstijl.

Roller Town (2011)
De Canadese film Roller Town is een comedy over een stadje waar iedereen gek is op rolschaatsen, inclusief kleurrijke outfits en discoballen. De vreugde wordt echter doorbroken wanneer een stel gangsters de stad overneemt.

Skateland (2011)
De Amerikaanse film Skateland uit 2011 is een typische tienerfilm, maar wel met een hoofdrolspeler die werkt bij een rollerdisco in Texas. Wanneer Ritchie niet aan het werk is, hangt hij wel met zijn vrienden bij de rolschaatsbaan. Wanneer de baan moet sluiten, is Ritchie genoodzaakt om uit te zoeken wat hij verder wil met zijn leven.

Murder Drome (2013)
De Australische horrofilm MurderDrome gaat over Cherry Skye die niets liever doet dan haar favoriete sport: roller derby. Cherry wordt verliefd op Brad en dat ontgaat ook zijn ex Hell Gazer niet. Hell gazer wordt niet alleen in de liefde, maar ook op de baan de tegenstander van Cherry.

Roll bounce (2015)
De film Roll bounce uit 2015 speelt zich af in 1978 in Chicago. De fanatieke rolschaatser Xavier (bijnaam: X) en zijn maatjes zijn altijd op de plaatselijke rolschaatsbaan te vinden. Tot de baan wordt gesloten en ze noodgedwongen naar een baan in het chique gedeelte van de stad moeten om te kunnen skaten. Hier nemen ze het op tegen de the Sweatwater Rollers.

Roller dreams (2017)
In de documentaire Roller Dreams staat dansen op rolschaatsen centraal. En waar kun je dat beter doen dan op Venice Beach, California? Energieke dansers laten de dagelijkse sleur even los als ze op wielen staan om op die manier ultieme vrijheid te voelen.

United skates (2018)
In de HBO-documentaire United Skates word je meegenomen in de Afrikaans-Amerikaanse rolschaatscultuur. Rolschaatsen is niet alleen een sportief tijdverdrijf, het zorgt er ook voor dat mensen bij elkaar komen. Helaas was het voor de Afrikaanse-Amerikaanse gemeenschap niet altijd vanzelfsprekend om een eigen plek en uitlaatklep te hebben.

Birds of Prey (2020)
In de superheldenfilm Birds of Prey staat het thema rolschaatsen niet centraal, maar natuurlijk kan Harley Quinn niet ontbreken in het lijstje met films waarin gerolschaatst wordt. De excentrieke vrouw hangt in een van de scènes op haar skates achter een motor aan, waarna ze op een auto springt en flinke trappen uitdeelt met haar rolschaatsen.

TOP